лв.
Italian | Bulgarian | English |

Parmigiano Reggiano DOP - Пармезан 24 месеца - 100 g

40542

6.00лв.

Опции

Над 120лв доставката е безплатна.

Етикети: Деликатеси

Описание

Parmigiano Reggiano  DOP ( Пармезан със Защитено Наименование за Произход ) – всепризнатият крал на всички сирена в света. Kакто казват в Италия, това сирене не се произвежда, то се създава, а създаването му е вид изкуство. Това е абсолютно натурален продукт. Прави се вече девет века по един и същи начин, от едни и същи съставки, все в същата зона за събиране на мляко. Според народните вярвания, първите започнали да правят това сирене, били монасите - бенедиктинци.

Провинцията на Реджо Емилия, Парма, Модена и част от Болоня, приютява 350-те занаятчийски мандри за създаване на Пармиджано Реджано. Още в далечната 1906 г., разбирайки и оценявайки уникалността на това сирене, италианските власти в района създават така наречения Consorzio di tutela (Koнсорциум за защита), който да гарантира и контролира непроменящото се качество и автентичност на всяка една форма сирене. 

Тук е мястото да споменем, че всяка една пита се прави ръчно и за направата и са необходими 550 литра мляко, а когато е отлежала и готова за консумация, тежи едва около 38 килограма. Пармезанът съдържа само 30% вода и 70% хранителни вещества, има изключителна концентрация от протеини, витамини и минерали. Да обърнем внимание, че благодарение на специфичния си начин на създаване, това уникално сирене е бедно на лактоза и не съдържа абсолютно никакви добавки и консерванти.

От векове Пармиджано се създава единствено от леко обезмаслено мляко от вечерното доене +пълномаслено  мляко от сутрешното доене, мая за сирене ( сирище ), суроватка.  В  медни съдове сместа се затопля до 55°С, по този начин на дъното се оформят гранули, които дават форма на сиренето. След това се разделя на две равни части, които се поставят в дървени форми и се бъркат непрекъснато в продължение на 2-3 дни. 

Всяка една форма получава печат с уникален сериен номер с годината и месеца на производство и бива оставена във вода и сол за 20 дни, след което двете части се съединяват и питата е готова за отлежаване минимум 12 месеца. Това е най-критичният момент за сиренето, защото след узряването му следват серия от контроли, които позволяват или не, поставянето на огнения печат DOP, който определя първото му качество.

Формите сирене, които не покриват  високите изисквания, се водят второ или трето качество и носят името Mezzano, а не  Parmigiano Reggiano и не могат да имат огнения печат DOP ( Защитено Наименование за Произход ).

Любопитно: Преди 100г. на кораба Титаник се е сервирало Parmigiano Reggiano, на борда е имало 30 пити сирене.

Поради своята уникалност и заслужена цена, Пармезанът е обект на много опити за фалшификация, затова само през 2012 г. Консорциумът за защита на Пармиджано Реджано е извършил 3.467 контроли ( 1200 в чужбина ), които да гарантират качеството и автентичността на продукта.

Според мен, опитвайки няколко пъти този ценен италиански деликатес, човек спокойно може да различи истинското от фалшивото, защото уникалният му вкус и аромат могат да се постигнат само в тази зона, само с това мляко и само по този начин на създаване на сирене.


* Директен внос от Италия

* Всяка вакуумирана опаковка е между 700 - 1000гр. и може да бъде избрана от вас от менюто под продукта

Спецификация

Детайли
Вносител Вера Италия
Производител Parmigiano Reggiano - Упълномощителен номер: 387/2012
Произход Reggio Emilia- Italia
Съхранение След отваряне на вакумираната опаковка Пармезана се съхранява в хладилник на температура от 4° до 8° за период от 30 дни. За да не загуби своята свежест и влага трябва да бъде поставен в стъклен или пласмасов съд, а при липса на такъв увит в прозрачно фолио. Производителите твърдят, че срока на годност е препоръчителен и ако вакумната опаковка не е пробита сиренето е годно и добро за косумация и след този срок.
Алергени Лактоза
Съставки Мляко, Сол, Сирище (мая за сирене)
Съвети на Кулинаря Пармезан можете да ползвате почти навсякъде. Настърган или на хапки, той е вкусен и питателен. Добавете го настърган в супи (особено в тези за деца ), пасти и ястия на фурна. Начупен на хапки е перфектното мезе за бира, вино или твърд алкохол. Ако при съхранението му случайно се появи мухъл, просто го отстранете с нож и продължете консумацията му без притеснения. Когато остане само кората, ви препоръчвам изпичането ù на грил тиган (консумира се, докато е топла), изненaдващо вкусно е.

Коментари (0)

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение

Facebook Comments ()