лв.
Italian | Bulgarian | English |

Зехтин и Оцет

Зехтин екстра върджин. Какво още трябва да знаете за него?

Знаем, че Зехтин екстра върджин е една от най-полезните мазнини за човешкия организъм, но знаем ли защо е така?

Научно е доказано,че дълготрайната му употреба е изключително полезна за сърдечно съдовата система. Най–силната му страна обаче е богатото му съдържание на фенолни антиоксиданти и точно те са определящия фактор за неговата полза.

Има 3 основни класа маслиново масло:

Зехтин Екстара Върджин (Olio extra vergine di oliva) – извлек от най-високо качество, които няма както производствени, така и вкусови органолептични дефекти и киселинност не по-голяма от 0,8%

Зехтин Върджин (Olio di oliva vergine) – пак студено пресован извлек от маслини, но които има някои малки органолептични дефекти и киселинност не по-голяма от 2%

Маслиново Олио (Olio di oliva) – рафиниран по химичен път зехтин, при които киселинноста е по-висока от 2%

И накрая се нарежда най-ниският клас продукт от маслини – Помаче. То се извлича при рафинирането по химичен път на остатъците при производство на зехтин. Това включва люпките и костилките.

Вярно ли е, че Зехтинът става токсичен при термична обработка?

Това твърдение е абсолютно невярно и бива повтаряно като мантра единствено в България. Има научно обосновани таблици на различните мазнини, които показват температурата им на горене. Някои от вас ще се изненадат, но зехтин екстра върджин започва да пуши и гори на 210°. Той е на второ място по устойчивост веднага след Палмовото масло, което обаче винаги е рафинирано. Само за сравнение слънчогледовото олио издържа до 130° нагряване.

Зехтин за готвене е всеки добре произведен екстра върджин, но филтриран в смисъл прецеден, бистър, не мътен. Именно частиците сурови маслини, които остават, ако зехтина не се филтрира, са тези които изгарят при пържене. И естествено другото най-важно нещо е да бъде качествен. А цената на маслиновото олио е единствената причина много готвачи и домакини в Европа да не го ползват за пържене и готвене, но той със сигурност е най-полезен и за това.

А кой е най-качественият зехтин в света?

Оказва се, че не са празни хвалбите на италианците. Италианският екстра върджин зехтин е най-скъп, но и най-полезен. Той е най-богат на полифеноли и антиоксиданти, а това го прави и най-ценен. В случея не говорим за лимитирани серии, а за добре произведен продукт само от талиански маслини. Той няма как, ако е истински, да струва по-малко от 8 – 10 евро за литър. Важно е да се каже, че не е достатъчно този, който ще купите да е италианска марка. Всички производители в Италия предлагат 100% италиански зехтин и по-евтини продукти от европейски и африкански маслини например. В последните години контролът за призхода на маслиновото масло стана много строг. За това е достатъчно да погледнете етикета. Там ясно е отбелязано от къде е суровината използвана при производството му.

Италианският сорт маслини Коратина (Coratina) е един от най-качествените за производство на зехтин. Маслиновите дървета от този сорт раждат по-малко плод и не са толкова рентабилни, но крайния продукт си заслужава. Област Пулия – Южна Италия е един от най-важните региони за отглеждане на маслини и именно от там са и нашите зехтини. В онлайн магазин Вера Италия ще намерите няколко чудесни вида качествено маслиново олио. Представители и дистрибутори сме на една от наистина добрите маслобоини в Италия – Biolevante., която повече от век създава изключитело добри и вкусни олиа.

За какво още може да ползваме Зехтин Екстара Върджин?

Когато е добре произведен и качествен той има приятен и свеж аромат. Много е подходящ за маска за коса със зехтин, за маски за лице и тяло, приготвянето на домашна козметика. При лечение и пречистване на черния дроб и детоксикация на организма. При различни диети, защото не съдържа наситени мазнини.

Ето какво съдържа на 100 гр.:

75% мононаситени – полезни мазнини (в голямата си част олеинова киселина и 18 въглеродни атома)

Само 13,80% наситени мазнини

Омега 6 – 9,7%

Омега 3 – 0,76%, витамин Е и Витамин К.

С две думи Зехтин Ексра Върджин е краля на олиата!

Този крем съчетава всички типични характеристики на балсамовия оцет от Модена. Перфектна гъстота и кадифено докосване, а аромата на Трюфел го прави неустоим.Oт 1902г. маслоб..
8.90лв. без ДДС: 7.42лв.
Този прекрасен балсамов оцет от Модена ще придаде нотка на стил и оригиналност на вашите ястия.Балсамовият оцет, наред със зехтина, е един истински символ на италианска..
5.95лв. без ДДС: 4.96лв.
Този Био зехтин се прави с изключителна грижа и внимание при производствените процеси. Извлечен е само от маслини произлизащи от биологично земеделие. Пестицидите и химическ..
13.90лв. без ДДС: 11.58лв.
Екстра Върджин Зехтин от 100% Маслини Таджаска в Алуминиева Бутилка, Филтриран.Маслиново масло, получено само от студено пресоване на маслини Monocultivar Taggiasca, отглежд..
43.95лв. без ДДС: 36.63лв.
Екстра Върджин Зехтин от 100% Маслини Таджаска Нефилтриран.Маслиново масло, получено само от студено пресоване на маслини Monocultivar Taggiasca, отглеждани в района на Риви..
41.95лв. без ДДС: 34.96лв.
Зехтин Екстра Върджин Специална Селекция Нефилтриран 100% Италиански, е  деликатесен зехтин, който се отличава с уникален и изискан вкус и плитност. Извлечен е от масли..
12.30лв. без ДДС: 10.25лв.
Зехтин Екстра Върджин Специална Селекция Нефилтриран 100% Италиански, е  деликатесен зехтин, който се отличава с уникален и изискан вкус и плитност. Извлечен е от масли..
16.30лв. без ДДС: 13.58лв.
Зехтин Екстра Върджин Специална Селекция Нефилтриран 100% Италиански 1000ml - BioLevante
sale
-10%
Зехтин Екстра Върджин Специална Селекция Нефилтриран 100% Италиански, е  деликатесен зехтин, който се отличава с уникален и изискан вкус и плитност. Извлечен е от масли..
22.50лв. 24.90лв. без ДДС: 18.75лв.
Зехтин Екстра Върджин Средиземноморски Филтриран Oroliveto  - BioLevante е продукт на внимателното съчетание на няколко сорта европейски маслини.  *..
16.90лв. без ДДС: 14.08лв.
Зехтин Екстра Върджин Деликатен "BioLevante" - 100% Италиански, е продукт на внимателното съчетание на няколко сорта италиански маслини. Готвачи и ценители са влюбени в..
21.50лв. без ДДС: 17.92лв.
Зехтин Екстра Върджин Деликатен "BioLevante" - 100% Италиански, е продукт на внимателното съчетание на няколко сорта италиански маслини. Готвачи и ценители са влюбени в..
64.50лв. без ДДС: 53.75лв.
Оцетът от органични ябълки Galletti се получава от сока на фини, италиански органични ябълки. Те се отглеждат, събрат и пресоват съгласно строги критерии за качество. С анга..
7.90лв. без ДДС: 6.58лв.
Oт 1902г. маслобойните на BioLevante създават висококачествен, студено пресован зехтин. Преди повече от век семейство Casseta се преселва в Андриа, където се намира една от ..
10.95лв. без ДДС: 9.13лв.
Компанията Галети се гордее с титлата си Античен Занаятчийски производител. Тя произвежда винен оцет вече пет поколения, съществува от 1871 година. Основателят, Франчес..
24.90лв. без ДДС: 20.75лв.
Балсамовият оцет, наред със зехтина, е един истински символ на италианската кухня. Той не е просто подправка, в античноста се е смятал за лек на всички болести. Днес знаем п..
29.95лв. без ДДС: 24.96лв.
Балсамовият оцет, наред със зехтина, е един истински символ на италианската кухня. Той не е просто подправка, в античноста се е смятал за лек на всички болести. Днес знаем п..
29.50лв. без ДДС: 24.58лв.
Сет Mulincarrè Подправки е един красив, практичен, удобен и здрав оливерник с 2 шишенца и 2 мелнички по 100 g: Зехтин екстра върджин, Балсамов оцет IGP  от Мо..
39.90лв. без ДДС: 33.25лв.
Между всички кухни, италианската е особено характеризирана с подправките. Затова, компанията BioLevante предлага широка гама зехтин с подправки, подходящи и за най..
29.90лв. без ДДС: 24.92лв.
Между всички кухни, италианската е особено характеризирана със свойте подправки. Компанията BioLevante предлага широка гама ароматизирани зехтини, подходящи и за най-взискат..
8.90лв. без ДДС: 7.42лв.
Между всички кухни, италианската е особено характеризирана със свойте подправки. Компанията BioLevante предлага широка гама ароматизирани зехтини, подходящи и за н..
8.90лв. без ДДС: 7.42лв.
ПАКЕТ Зехтин Екстра Върджин 100% Италиански 2x3000 ml + 1 Специална Селекция ,,San Martino'' Нефилтриран 500 ml - BioLevante
sale
-18%
При поръчка на този артикул вие получавате 2 Тенекии Зехтин Екстра Върджин 100% Италиански + подарък страхотната и практична бутилка - оливерник на Специална Селек..
118.90лв. 145.30лв. без ДДС: 99.08лв.
Показва 1 до 21 от 21 (1 страници)