лв.
Italian | Bulgarian | English |

Зехтин Екстра Върджин Специална Селекция Нефилтриран 100% Италиански 1000ml - BioLevante

17599

24.90лв.

Над 110лв доставката е безплатна.

Етикети: Зехтин

Описание

Зехтин Екстра Върджин Специална Селекция Нефилтриран 100% Италиански, е  деликатесен зехтин, който се отличава с уникален и изискан вкус и плитност. Извлечен е от маслини Коратина и Олиарола. Специфичноста му се дължи на много качествената суровина. При направата му се ползва традиционен метод за студено пресоване, в каменна мелница, не по-късно от 24 часа след събиране на маслините. Леко горчивите нотки на скъпоценното масло пробуждат сетивата на вкуса и мириса, ароматизирайки типичните ястия на италианската традиция.

* Тъй като е нефилтриран не се препоръчва термична обработка. Консумирайки го суров в салати, дресинги, за овкусяване на печени меса и риби, зеленчуци на грил, бобови и макаронени ястия, Карпачо или просто върху филийка хляб.

*Максимална, натурална киселинност не повече от 0,8%

 

Може би тук е мястото да оборим една широко разпространена в България информация за Зехтин Екстра Върджин:

Той винаги е студено пресован, обикновено по механичен път като температурата не надминава 40°. Бива два вида:

- Филтриран, от който са отстранени суровите частици на маслините. Той е бистър и прозрачен.

- Нефилтриран,  който е мътен и гъст. Подходящ само за сурова косумация, заради остатъците сурови маслини, които изгарят при пържене. 

Масово се смята (незнайно защо и то само в България), че Екстра Върджин не е подходящ за пържене, защото става токсичен и вреден. Това е една много голяма заблуда. Въз основа на всички европейски изследвания, (тази научна информация лесно може да бъде проверена) Зехтин Екстра Върджин е най-полезната и здравословна мазнина за пържене. Така полезните полифеноли, които съдържа не се разграждат в нездравословни мазнини. Точката му на горене е 210°. Единствено палмовото масло има по-висока такава 240°, но то винаги е рафинирано и вредно по други причини. Рафинираният зехтин или Olio di oliva (при направата му се ползват химикали )също има доста по-ниски стоиности на изгаряне. По-икономичен е, но в никакъв случей по-полезен. Да не говорим, че слънчогледовото олио е доста ниско в класацията на точка на изгаряне, едва 130°. 

Добре произведеният, качествен Зехтин Екстра Върджин  е със свеж, характерен аромат на пресни маслини. При термична обработка не променя приятният си аромат и цвят и ще направи ястията ви прекрасни и здравословни.Oт 1902 г. маслобойните на BioLevante създават висококачествен, студено пресован зехтин. Преди повече от век семейство Casseta се преселва в Андриа, където се намира една от най-големите структури в Пулия - Кастел дел Монте. Там те започват отглеждането и създаването на зехтин екстра върджин и още в самото начало привличат ценителите на качествено маслиново масло със съвършеното съчетание на аромат, деликатен вкус и храносмилателна лекота на своите олия. Благодарение на пълното зачитане и спазване на древните похвати, съчетано със съвременните технологии и контроли, зехтините на  BioLevante продължават да бъдат ценени, търсени и признати от ценители, както в Италия така и по света.

Основният сорт маслини, които отглеждат  BioLevante e Coratina. Тези маслини са високо ценени, защото имат изключително високо съдържание на полифеноли и от тях произлизат едни от най-качествените маслинови екстракти.


Спецификация

Детайли
Вносител Вера Италия
Производител Bio Levante
Регион Пулия - Италия
Количествено съдържание 1000 ml
Цвят Зелен, мътен, с златен отенък
Аромат На прясно изстискани маслини с флорални и тревисти нотки
Вкус Плодов
Киселинност ≤ 0,8 in % (m/m)
Съвети на Кулинаря * Тъй като е нефилтриран не се препоръчва термична обработка. Консумирайки го суров в салати, дресинги, за овкусяване на печени меса и риби, зеленчуци на грил, бобови и макаронени ястия, Карпачо или просто върху филийка хляб.

Коментари (0)

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение

Facebook Comments ()