лв.
Italian | Bulgarian | English |

Прясно Настърган Пармезан 100 g - Zanetti 1900

4357

7.80лв.

Над 110лв доставката е безплатна.

Етикети: Деликатеси

Описание

В настърган вид Пармезана е универсална добавка към почти всички първи италиански ястия. Без него автентичената италианска паста просто не се получава, а за ризото да не говорим. Добавя се към супи и предястия дори салати.

Parmigiano Reggiano DOP ( Пармезан със Защитено Наименование за Произход ) – всепризнатият крал на всички сирена в света. Kакто казват в Италия, това сирене не се произвежда, то се създава, а създаването му е вид изкуство. Това е абсолютно натурален продукт. Прави се вече девет века по един и същи начин, от едни и същи съставки, все в същата зона за събиране на мляко. Според народните вярвания, първите започнали да правят това сирене, били монасите - бенедиктинци.

Провинцията на Реджо Емилия, Парма, Модена и част от Болоня, приютява 350-те занаятчийски мандри за създаване на Пармиджано Реджано. Още в далечната 1906 г. разбирайки и оценявайки уникалността на това сирене, италианските власти в района създават така наречения Consorzio di tutela ( Koнсорциум за защита ), който да гарантира и контролира непроменящото се качество и автентичност на всяка една форма сирене. 

Тук е мястото да споменем, че всяка една пита се прави ръчно и за направата и са необходими 550 литра мляко, а когато е отлежала и готова за консумация, тежи едва около 38 килограма. Пармезанът съдържа само 30% вода и 70% хранителни вещества, има изключителна концентрация от протеини, витамини и минерали. Да обърнем внимание, че благодарение на специфичния си начин на създаване, това уникално сирене е бедно на лактоза и не съдържа абсолютно никакви добавки и консерванти.

От векове Пармиджано се създава единствено от леко обезмаслено мляко от вечерното доене + пълномаслено мляко от сутрешното доене, мая за сирене ( сирище ), суроватка. В медни съдове сместа се затопля до 55°С, по този начин на дъното се оформят гранули, които дават форма на сиренето. След това се разделя на две равни части, които се поставят в дървени форми и се бъркат непрекъснато в продължение на 2-3 дни. 

Всяка една форма получава печат с уникален сериен номер с годината и месеца на производство и бива оставена във вода и сол за 20 дни, след което двете части се съединяват и питата е готова за отлежаване минимум 12 месеца. Това е най-критичният момент за сиренето, защото след узряването му следват серия от контроли, които позволяват или не, поставянето на огнения печат DOP, който определя първото му качество.

Формите сирене, които не покриват  високите изисквания, се водят второ или трето качество и носят името Mezzano, а не  Parmigiano Reggiano и не могат да имат огнения печат DOP ( Защитено Наименование за Произход ).

Любопитно: Преди 100г. на кораба Титаник се е сервирало Parmigiano Reggiano, на борда е имало 30 пити сирене.

Поради своята уникалност и заслужена цена, Пармезанът е обект на много опити за фалшификация, затова само през 2012г. Консорциумът за защита на Пармиджано Реджано, е извършил 3.467 контроли (1200 в чужбина ), които да гарантират качеството и автентичността на продукта.

Според мен, опитвайки няколко пъти този ценен италиански деликатес, човек спокойно може да различи истинското от фалшивото, защото уникалният му вкус и аромат могат да се постигнат само в тази зона, само с това мляко и само по този начин на създаване на сирене.


* Директен внос от Италия


Спецификация

Детайли
Вносител Вера Италия
Производител Zanetti S.p.A. - Упълномощителен номер: 06/2012
Произход Reggio Emilia- Italia
Съхранение На температура от 2° до 8°. След отваряне на вакуумната опаковка настърганият Пармезана се затваря повторно с поставения за целта цип. Консумира в рамките на 5-7 дни.
Алергени Лактоза по-малко от 0,01 % на 100 гр.
Съставки Мляко, Сол, Сирище (мая за сирене)
Съвети на Кулинаря Пармезан можете да ползвате почти навсякъде, той е вкусен и питателен. Добавете го настърган в супи (особено в тези за деца ), пасти и ястия на фурна. Неподходящ е само в рибни ястия и пасти с риба.

Коментари (0)

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение

Facebook Comments ()