лв.
Italian | Bulgarian | English |

Паста Пенне Ригате N°8 от Твърда Пшеница Марко Аурелио - Трафилата ал Бронзо 500 g - Sgambaro 1947

10362

3.70лв.
  • Бранд: Sgambaro S.p.a.
  • Код: SGA500LIN-GIALLA
  • В наличност

Над 110лв доставката е безплатна.

Етикети: Био

Описание

Паста Пенне Ригате на Сгамбаро е от специален сорт италианска твърда пшеница с име Марко Аурелио. Както предполагам се досещате, за да носи името на един от най-известните и обичани римски императори, това зърно трябва да е наистина специално. Наричат го още Златното зърно и сигурно е така, след като пастата от него е ужасно вкусна и ароматна. Разкроена и нарязана с бронзови резачки, оставена да изсъхне бавно и постепенно пастата с жълт етикет на Sgambaro е просто перфектна и съвсем заслужено предпочитана от шеф Бруно Барбиери и Мастър шеф - Италия.

Паста Пенне (химикалки) е на второ място по-известност и употреба, след Спагетите. За разлика от другите видове италиански пасти точната дата на нейното създаване е добре известна. Това се случва на 11 Март 1865 год., когато производителят на тесени изделия Джовани Батиста Капуро от Сан Мартино Д'Албано (селце в близост до Генуа), депозира патент за първата машина, която може да реже пастата на диагонал. Преди този ден това било възможно само ръчно, със специални ножици. Процес доста бавен и трудоемък и поради това неизползваем. Пъвоначално Пенне били гладки, но в последствие започнали да ги правят и на резки (Пенне Ригате), което позволявало много по-добро абсорбиране на сосовете. Днес тази паста е най-универсалната в Италия и по света. Може да бъде в различни размери, с резки или гладка, но задължително отрязана на диагонал.

Нека ви разкажа за една важна и задължителна характеристика на занятчийската паста или какво означава Трафилата ал бронзо:
Всяка паста, както знаете се разкроява, реже и суши. Именно в тези три неща е основната разлика. В масовото производство се ползват тефлонови резачки и бързо машинно сушене. В резултат пастата става леко прозрачна и твърда, а когато е сварена отскача в чинията и трудно поема сосовете. При Трафилата ал бронзо за кроенето и рязането на пастата се ползват бронзови резачки. Пастата съхне бавно в специални сушилни. Производственият процес става доста по-бавен и трудоемък, но резултатът е една паста с чувствително по-добри вкусови качесва, устойчивост при термична обработка и шуплеста повърхност, която позволява по-доброто абсорбиране на сосовете, с които бива подправяна.

Sgambaro има дълга и забележителна история. Всичко започва с дядо Тулио Сгамбаро, който още 1936 г успява да отгледа висок клас твърда пшеница. Създава фирмата в 1947 г. и вече 3 поколения със страст и отдаденост създават една от най-качествените и вкусни пасти в Италия. Семейната компания постоянно се развива и усъвършенства като през 2004 година е една от първите на пазара, която започва производство на Био паста Трафилата ал бронзо. Работят само с италианско зърно като 90%, от което събират в околностите на фабриката си.
В наши дни това е една от любимите пасти на Мастър шеф - Италия и по-специално на шеф Бруно Барбиери.


Спецификация

Детайли
Вносител Вера Италия
Производител Sgambaro S.p.a.
Произход Тревизо - Италия
Количествено съдържание 500 g
Алергени Глутен
Съставки 100% Грис от италианска твърда пшеница Марко Аурелио, вода
Време за приготвяне 8 мин.
Съвети на Кулинаря Всеки вид паста се приготвя в предварително завряла, подсолена вода ( около 1л. на 100гр. ). Пенне Ригате трафилати ал бронзо на Сгамбаро са идеални с всякакви сосове и подправки. Това е най-универсалната италианска паста.

Коментари (0)

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение

Facebook Comments ()