лв.
Italian | Bulgarian | English |

ПАКЕТ Фина Твърда Пшеница - Семола Римачината - 5x1000 g - Molino F.lli Chiavazza

9231

20.67лв. 22.92лв.

Над 110лв доставката е безплатна.

Описание

Брашната от твърда или мека пченица се различават съществено. Самите растения са различни, виреят в различни климатични условия. Брашното от твърда пшеница или така наречената Семола може да се квалифицира като по-интегрално. По едро на вид, с жълтеникав цвят. Съдържа много повече фибри, протеини, минерали (тиамин, ниацин), витамини (калий, фосфор, желязо). Продуктите направени с твърда пшеница имат по-нисък гликемичен индекс. Също така в нея има значително присъствие на каротеноиди (лутеин и бета-каротин). Те са силни антиоксиданти, предотвратяващи стареенето на клетките и изглежда предпазват от някои видове тумори.

Брашното от твърда пшеница - Семола се използва предимно за направата на домашна паста, хляб, пица, бисквити и други типични италиански десерти. Придава им приятен кехлибарено-златист цвят, хрупкавост и натурален домашен вид. Тестото от нея поема повече вода, по-твърдо е, но и по-здраво. Има различен, по мое мнение, много приятен аромат. Може да ползвате самостоятелно или в смес с бяло брашно според вашите предпочитания и рецепти.


Il Molino Chiavazza е един от най-важните и големи производители на брашна в Италия. Съществува повече от 50 години (1955 год). Заради качествените си брашна марката е неизменно търсена от италианските домакини.


Рецепти


Прясна,  паста без яйца:


Количеството е за 12 порции

Необходими продукти:

- 500гр  брашно от твърда пшеница (Семола)

- 250ml  топла вода (40-50°)

- 1 лъжичка сол


Приготовление :

1 Претеглете и пресейте (по желание) брашното

2 Поставете го върху работната повърхност във формата на фонтан с дупка в средата

3 Разтворете солта в 250 гр. топла вода и започнете да наливате в дупката на брашното като постепенно разбърквате, (с ръка или прибор) докато брашното поеме напълно водата.

4 Месете поне 10 мин., като се опитвате да го разтегляте, докато тестото стане напълно хомогенно.

5 Следва да оформите топка, която ще трябва да покриете с найлон. Оставете я да престой поне 30 мин. на стайна температура

6 Сега може да оделяте парчета от прясната паста и да я оформяте или режете във формите, които предпочитате.

7 Когато сте готови с оформянето на предпочитаните от вас фигури или талятели я оставете върху работния плот леко да изсъхне за 5-10 мин.

8 Прясната паста е готова за варене. Пуснете я в достатъчно количество, предварително завряла подсолена вода  (винаги е добре да е повече) и варете не повече от 3-4 мин. Ще разберете, че е готова, когато изплува отгоре на повърхноста.

9 Ако не мислите да използвате цялото количество паста наведнъж, спокойно може да я замразите. В случей, че сте я направили цялата на формички при замразяването те просто не трябва да се притискат едно в друго. 


* Никога не добавяйте допълнително брашно в случей, че тестото ви се види рядко. Просто продължете да месите и ще видите, че при разтварянето на глутена ще стане, както трябва.

* Ако желаете една професионална и фина прясна паста, горещо ви препоръчвам ръчната машинка за изтегляне на паста. С нея бихте могли да си направите кори за лазаня, спагети или талятели. С така изтъненото тесто стават перфектнo пълнени равиоли с различни форми и пълнежи.

Добър апетит! 


Рецепта за прясна паста с яйца:

Да започна с това, че тайната за отлична домашна, прясна паста с яъца, според много готвачи е в смеса на двете брашна: Твърда пшеница (грано дуро) и фино бяло брашно 00.

Има и друго правило, което ще ви помогне сами да определите количеството паста, което искате да си направите: На всеки 100 грама брашно се слага 1 голямо яйце и щипка сол.

Ако яйцата ви не са големи, когато омесите тестото и то е много твърдо, добавете не повече от 1 лъжица хладка вода.

За 300 грама краен продукт са ви нужни:

100 гр. фино Бяло брашно Тип oo

100 гр. брашно от Твърда пшеница

2 големи яйца

2 щипки сол

1. Смесете двете брашна върху рабитния плот

2. След това ги съберете във формата на фонтан с дупка в средата и чукнете двете яйца вътре

3. Първо разбийте яйцата като за омлет, след това постепенно прибавяйте брашното от края към центъра.

4. Когато брашното ги поеме (съветвам ви да си помагате със сладкарска шпатула) и тестото спре да лепи ще може да започнете омесването му като гледайте винаги да го разтегляте максимално.

5. Месете енергично за около 5 мин. (тук е момента да добвите лъжицата хладка вода ако е мноого твърдо) и ще видите как  тестото, постепенно ще придобие мекота и хомогенност.

6. Готово е. Направете го на топка, покриите го с найлон или стреч фолио и го оставете да престой на стайна температура за 30 – 40 минути.


Дойде момента да разточите тестото, колкото е възможно повече. Може да го направите в прдпочитани от вас форми паста и равиоли. Моят съвет е ако нямате достатъчно голям плот да го правите на етапи. Перфектна за целта е машинката за изтегляне на паста. С нея бихте могли да си направите талятели, лазаня равиоли. Незаменим помощник на италианските домакини е. Погледни ТУК!

Спецификация

Детайли
Вносител Вера Италия
Производител Molino F.lli Chiavazza S.p.A.
Произход Пиемонт - Италия
Количествено съдържание 5 kg
Алергени Глутен
Алергени в производствената среда Може да съдържа следи от соя
Съставки Брашно от Твърда Пшеница (Семола)
Съвети на Кулинаря Брашното от твърда пшеница - Семола се използва предимно за направата на домашна паста, хляб, пица, бисквити и други типични италиански десерти. Придава им приятен кехлибарено-златист цвят, хрупкавост и натурален домашен вид. Тестото от нея поема повече вода, по-твърдо е, но по-здраво. Има различен, по мое мнение, много приятен аромат. Може да ползвате самостоятелно или в смес с бяло брашно според вашите предпочитания и рецепти.

Коментари (0)

Напишете мнение

Моля впишете се или се регистрирайте, за да напишете мнение

Facebook Comments ()